Duurzame energie opslaan – wat is nu al mogelijk?

DUURZAAM

De Nederlandse overheid stelt subsidies beschikbaar voor de productie van duurzame energie. Om de doelstellingen van het energieakkoord te halen moet de productie van groene stroom uit zonne-energie en windenergie flink opgeschroefd worden. En dan is het maar goed dat er steeds meer aandacht komt voor de opslag van duurzame energie voor later gebruik. Het verspillen van duurzame energie is toch hartstikke zonde!

Het komt voor dat er meer duurzame energie wordt geproduceerd, dan er vraag naar is. Deze overtollige stroom gooien we weg of bieden we buurlanden aan tegen lage prijzen. Het zou toch mooier zijn als we deze duurzame energie konden opslaan? Waait het een dag niet, laat de zon zich niet zien of begint het te schemeren? Dan kan de stroom weer gebruikt worden.

Natuurlijk willen we allemaal af van de kolencentrales die CO2 uitstoten bij het opwekken van elektriciteit. Maar wil je wel 100% duurzame energie, als dat betekent dat er op sommige momenten te veel of te weinig stroom is? Gelukkig zijn bedrijven bezig met manieren om energie op te slaan. Wil je zelf een steentje bijdragen? Er zijn ook manieren waarop je zelf de stroom van je zonnepanelen kunt opslaan voor later gebruik.

Stroom van je zonnepanelen opslaan – voor als de zon niet schijnt

Heb je zonnepanelen? De zonnestroom die je thuis niet verbruikt lever je nu aan het elektriciteitsnet. Dit wordt verrekend met de stroom die je van de energieleverancier verbruikt. De overheid stelt energieleveranciers verplicht om deze salderingsregeling toe te passen tot in ieder geval 2020. Wil je liever zo min mogelijk afhankelijk zijn van je energieleverancier? En wil je best investeren in een duurzame energievoorziening? Oriënteer jezelf dan eens op de Tesla powerwall. Dit is een sterke accu waarmee je de zonnestroom van je zonnepanelen kunt opslaan. De tweede versie van de Powerwall is in 2017 uitgebracht. De Tesla powerwall 1 is al al langer beschikbaar.

Bekijk hier een leuke presentatie van Elon Musk over de Tesla Powerwall:



Zo slaat Nederland duurzame energie op

De opslag van stroom staat nog in de kinderschoenen. Lees hieronder enkele voorbeelden van hoe bedrijven manieren ontwikkelen om duurzame energie op te slaan.

Duurzame stroom opslaan in batterijen en accu’s

Nuon en het Nederlandse bedrijf Green Battery verhuren accu-containers aan kleine festivals. Ook bij de opening van Thialf afgelopen weekend was een accu-container van Green Battery aanwezig. In deze accu kun je zonne-energie en windenergie opslaan om deze later te gebruiken. Een accu is veel duurzamer dan dieselaggregaten. Deze aggregaten wekken elektriciteit op door diesel te verbanden. Dit geeft veel lawaai en bovendien wordt er CO2 uitgestoten. Bij de opening van Thialf ging overigens alles volgens het boekje. De green battery hoefde niet ingezet te worden en via de zonnepanelen op de accu-container kon de accu opgeladen worden.

Nuon heeft in juli 2016 bekendgemaakt grote zeecontainers met accu’s te plaatsen bij het Prinses Alexia Windmolenpark bij Zeewolde. Als er veel wind is produceren de windmolens volop duurzame stroom. Als deze stroom niet direct gebruikt kan worden, is dat erg zonde. Daarom plaatst Nuon de accu’s, om de overtollige windenergie in op te slaan. De energieleverancier verwacht dat bij steeds meer windmolenparken ook accu-containers zullen komen.

Duurzame stroom opslaan als ammoniak

Nuon heeft nog meer plannen voor het opslaan van duurzame energie. Zo onderzoekt de energieleverancier samen met TU Delft of zij de gascentrale in de Eemshaven kunnen ombouwen tot een supperbatterij. Het plan is om het overschot van elektriciteit in een batterij (battolyser) te brengen. Deze batterij kan stroom opslaan en leveren. Raakt de batterij vol, dan begint hij waterstof te produceren. De waterstof wordt met stikstof gebonden om ammoniak te maken. De ammoniak kan als brandstof dienen om elektriciteit op te wekken. Bij de verbranding van ammoniak komen alleen stikstof en waterdamp vrij, dus geen CO2. Nuon wil bereiken dat over 1,5 jaar een battolyser ter grootte van een zeecontainer gereed en getest is.

Niet alleen Nuon is bezig met batterijen in de vorm van ammoniak, maar ook bijvoorbeeld het bedrijf Cikam. Het Nederlandse bedrijf denkt dat het gas ammoniak het opslagmedium van de toekomst kan worden voor het bufferen van wind- en zonne-energie. Cikam biedt aan Nederlandse en Belgische bedrijven aggregaten aan die op zowel waterstof als ammoniak kunnen draaien. De installaties kunnen een alternatief zijn voor bijvoorbeeld dieselaggregaten.

Duurzame energie exporteren

De overtollige stroom die we in ons land opwekken, wordt of gedumpt om overbelasting van het elektriciteitsnet tegen te gaan. Of we bieden de groene stroom aan tegen lage prijzen op de energiemarkten van buurlanden. Ook Duitsland kampt met het probleem dat je duurzame energie niet op kunt slaan. Onze Oosterburen kenden de afgelopen jaren een ‘Groene Wende’ waarbij kerncentrales werden gesloten en grote zonneparken werden gebouwd. De groene stroom die het land niet nodig heeft, wordt op onze energiemarkt tegen stuntprijzen aangeboden. En omdat in ons land de vraag naar energie achterbleef door de economische crisis, gingen onze stroomtarieven omlaag.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom duurzame energie? Houd dan de website onlineenergievergelijker.nl in de gaten. Wil je overstappen naar groene energie? Kijk dan eens in onze energievergelijker welke interessante energieaanbiedingen we voor je in petto hebben.