Wat kost gas, water en licht?

Iedereen met een eigen huis betaalt de kosten voor gas, water en licht. Bij sommige zit deze kosten al in de huur verwerkt, maar de meeste mensen betalen deze maandelijks zelf. Hoeveel kost gas, water en licht eigenlijk? Iedereen betaalt wat anders en de kosten kunnen flink oplopen. Zo betaalt een gezin in een vrijstaande woning meer, dan een alleenstaande in een flat.

De kosten van gas, water en licht

Gas, water en licht zijn de kosten die je maakt om elektriciteit, water en gas te kunnen gebruiken. Deze kosten maak je bijvoorbeeld voor het gebruik van warm water, de verwarming of verlichting. Je betaalt deze kosten maandelijks en zijn te onderscheiden in vaste kosten en variabele kosten. Het gebruik van de meter en het netwerk zijn vaste kosten, deze zijn dan ook elke maand hetzelfde. De variabele kosten zijn direct gekoppeld aan jouw gebruik. Hoe meer energie of water je gebruikt, hoe je meer je betaald.

Gemiddelde kosten gas water licht

De kosten van gas, water en licht verschillen per huishouden. Wel kun je kijken naar gemiddeldes. Gemiddeld is een Nederlands huishouden € 147,- per maand kwijt aan deze kosten. Wel kan dit ontzettend per situatie verschillen, vandaar dat we een aantal verschillende situaties voor je op een rijtje hebben gezet. Deze kosten zijn door het Nibud samengesteld:

Twee personen per maand

  • Voor een flat: € 98,-
  • Voor een tussenwoning: € 120,-
  • Voor een hoekwoning: € 135,-
  • Voor een 2 onder 1 kap woning: € 151,-
  • Voor een 2 onder vrijstaande woning: € 183,-

Vier personen per maand

  • Voor een flat: € 146,-
  • Voor een tussenwoning: € 168,-
  • Voor een hoekwoning: € 183,-
  • Voor een 2 onder 1 kap woning: € 199,-
  • Voor een 2 onder vrijstaande woning: € 231,-

Verdeling van de kosten

Je betaalt afzonderlijk voor gas, water en licht. Op de energienota zie je ook het verschil tussen gas en licht staan. In veel gevallen wordt water apart betaald en bij een andere leverancier. Gas is van deze drie de grootste kostenpost. Daarna betaal het meest aan licht. Het goedkoopst is water, hier betaal je dan ook het minste aan.

Inzicht in jouw eigen kosten

Doordat de kosten per huishouden verschillen, is het extra goed om jouw eigen kosten voor gas, water en licht goed in de gaten te houden. Je kunt deze gemakkelijk bijhouden door middel van de meterstanden. Het is altijd goed om te kijken of je voor duurzame oplossingen kunt gaan. Ook is het een goed idee om elk jaar weer alle energieleveranciers weer met elkaar te vergelijken en voor de beste deal te gaan.