Energie Besparen Tips - Energievergelijker

Energie besparen

De energierekening is een rekening die iedere maand weer betaald dient te worden en die voor veel mensen een groot deel van de maandelijkse vaste lasten beslaat. Wilt u maandelijks minder energie verbruiken, zodat u minder hoge energierekeningen krijgt en meer geld overhoudt aan het einde van de maand? Lees dan in dit artikel welke tips u kunt raadplegen om te besparen op uw energie en start direct met besparen.

Geld besparen met de online energievergelijker

De eenvoudigste manier om geld te besparen op uw energierekening, is door een energiecontract af te sluiten bij een voordelige aanbieder. Zijn de vaste lasten van uw aanbieder namelijk lager, dan bespaart u automatisch al veel geld op de energierekening en houdt u automatisch meer geld over aan het einde van de maand. Om de beste en de goedkoopste energieleverancier te vinden, kunt u gebruik maken van een online energievergelijker.

Een online energievergelijker is een tool die u kunt gebruiken om te zien of u te veel betaalt voor uw energie en of u wellicht kan overstappen om uw vaste lasten te verlagen. Daarnaast laat de tool tevens zien welke energieleverancier in uw geval de beste en de goedkoopste energieleverancier is, voor de hoogste maandelijkse besparing. De meeste mensen hebben jarenlang een contract bij dezelfde energieleverancier, maar in veel gevallen bent u voordeliger uit door over te stappen. Zo kunt u door over te stappen wel 350 euro per jaar besparen!

Geld besparen op het energieverbruik van uw wasmachine en droger

Een andere manier om geld te besparen op de energierekening, is door op een andere manier om te gaan met uw wasmachine en droger. De tips die u kunt raadplegen om het energieverbruik van uw wasmachine en droger te verminderen, zijn de volgende:

 1. Gebruik uw wasmachine en droger in de daluren als u gebruik maakt van een piek- en daltarief. Door gebruik te maken van uw apparaten in de daluren, zijn de kosten van uw verbruik lager en bespaart u veel geld.
 2. Schaft u een nieuwe wasmachine of droger aan? Let dan op het energieverbruik van uw nieuwe apparaat. Sommige wasmachines en drogers zijn zeer energiezuinig, terwijl andere wasmachines en droger heel veel energie verbruiken. Door de energielabels van wasmachines en drogers te vergelijken, komt u er al snel achter welk apparaat het minste energie verbruikt.
 3. Wassen op temperatuur is misschien handig, maar niet altijd nodig en zeker niet met oog op de energierekening. Door kledingstukken op dertig graden te wassen in plaats van veertig graden, worden uw kledingstukken net zo schoon en bespaart u veel geld op de energierekening.
 4. Heeft uw wasmachine een zogeheten eco-stand of spaarstand? Gebruik dit speciale programma dan om uw kledingstukken in kouder water te wassen en geld te besparen op uw energierekening.
 5. U heeft vast wel eens meegemaakt dat u een wasje moet draaien omdat u een specifiek kledingstuk schoon wil hebben, maar dat er eigenlijk maar heel weinig kledingstukken zijn die ook in de wasmachine gestopt kunnen worden. Het draaien van kleine wasjes is niet erg, maar over het algemeen is het beter om te wassen met een volle wastrommel. Op deze manier hoeft u simpelweg minder was te draaien, waardoor u minder energie verbruikt. En heeft u echt geen kledingstukken die u mee kan wassen? Doe er dan kledingstukken in andere kleuren bij en maak gebruik van een kleurdoekje om verkleuring te voorkomen.
 6. Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van de droger en hang de was te drogen. Drogers zijn handig, maar verbruiken wel veel energie. Door meer was op te hangen, kunt u wel 100 euro per jaar besparen op uw energierekening! En wilt u uw droger toch gebruiken, dan kunt u uw was goed laten centrifugeren in de wasmachine om ervoor te zorgen dat de kleding minder nat is en de droger minder lang hoeft te draaien.

Door bovenstaande tips te raadplegen, kunt u eenvoudig tot wel 100 euro per jaar besparen. Het overstappen naar een andere energieleverancier is dus niet de enige manier om geld te besparen, want met het wassen en drogen van uw kleding kunt u ook veel geld besparen op de energierekening.

Geld besparen op het energieverbruik van uw koelkast

Eén van de apparaten die altijd aan staat, is de koelkast. Door geld te besparen op dit continu draaiende apparaat, kunt u jaarlijks veel geld overhouden. Enkele tips die u kunt raadplegen voor het besparen van geld op het energieverbruik van uw koelkast, zijn de volgende:

 1. Zorg ervoor dat de koelkast goed dicht zit. Als de koelkast niet goed gesloten is, komt er namelijk warmte in en heeft de koelkast meer energie nodig om koud te blijven.
 2. Heeft u een nieuwe koelkast nodig? Let dan op het energielabel van de koelkast en check hoeveel energie de koelkast nodig heeft. Over het algemeen is een zuinige koelkast iets duurder dan een standaard koelkast, maar door de besparing in energie is dit vaak op de lange termijn wel de goedkoopste optie.
 3. Zet uw koelkast niet te koud. De meeste producten dienen gekoeld te worden in 6 of 7 graden, dus het terugzetten van uw koelkast op een temperatuur van 4 graden is helemaal niet nodig. Hoe kouder de koelkast, hoe meer energie het apparaat verbruikt.
 4. Heeft u iets uit de vriezer gehaald om te ontdooien? Laat het dan ontdooien in de koelkast, want de koude dampen van het te ontdooien voedingsmiddel dragen bij aan het koud houden van de koelkast waardoor de koelkast minder energie verbruikt.
 5. De meeste koelkasten staan te dicht bij de muur, waardoor de warmte die van het apparaat af komt niet weg kan en de koelkast harder moet werken om koud te blijven. Wilt u geld besparen op uw energierekening? Zet uw koelkast dan tien centimeter van de muur af zodat de warmte eenvoudig weg kan.
 6. Heeft u geen grote koelkast nodig? Schaf deze dan vooral ook niet aan, want grote koelkasten verbruiken simpelweg meer energie.

Geld besparen op het energieverbruik van uw verwarming

Natuurlijk is het belangrijk dat uw woonomgeving een prettige temperatuur heeft, maar u kunt ook veel geld besparen op uw verwarming en toch een prettige omgevingstemperatuur creëren. Enkele tips die u kunt raadplegen om geld te besparen op het energieverbruik van uw verwarming, zijn de volgende:

 1. Schakel de verwarming uit in ruimtes die u niet gebruikt. Bent u nooit in de kelder? Dan is het zonde om hier te stoken.
 2. Houd kamerdeuren niet te lang open om warmte binnen te houden. Dit geldt uiteraard ook voor deuren die naar buiten gaan.
 3. Zet de verwarming standaard iets lager. Heeft u de verwarming altijd op 21 graden? Probeer dan eens te ontdekken of u ook prettig kunt wonen in een omgeving met een temperatuur van 20 graden.
 4. Zet de verwarming uit in de nacht. Stoken in de nacht is onnodig, want als u slaapt ligt u onder een lekker warm deken. Door in de nacht uw verwarming uit te schakelen, bespaart u jaarlijks veel geld. In de winter kan het uitschakelen van de verwarming te koud zijn, maar in dit geval kunt u de verwarming wel heel laag zetten.

Geld besparen door middel van isolatie

Door uw woning goed te isoleren, kunt u warmte goed in uw woning houden en koude temperaturen van buiten goed buiten de muren van uw huis houden. Enkele tips die u kunt raadplegen om de isolatie van uw woning te verbeteren, zijn de volgende:

 1. Gebruik alleen dubbel glas. In oude huizen wordt soms nog gebruik gemaakt van enkel glas, maar dit glas isoleert niet goed. Wilt u de energierekening lager krijgen, dan is het gebruiken van dubbel glas zeker een aanrader.
 2. Sluit de gordijnen om de warmte binnen te houden.
 3. Isoleer het dak, zodat de opstijgende warmte lucht uw woning via het dak niet kan verlaten.
 4. Isoleer de spouwmuren en gevels van uw woning, want via de spouwmuren en gevels kan veel warmte verloren gaan.

Geld besparen op het energieverbruik van uw elektrische apparaten

In iedere woning zijn er wel verschillende elektrische apparaten te vinden. Maakt u ook veel gebruik van elektrische apparaten? Dan kunt u het energieverbruik van deze apparaten eenvoudig verlagen om geld te besparen met de volgende tips:

 1. Let op het energielabel van elektrische apparaten als u nieuwe items aan gaat schaffen.
 2. Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan, maar schakel de apparaten uit als u deze niet gebruikt.
 3. Ga slim om met het beeldscherm van uw computer. Gebruik bijvoorbeeld geen bewegende screensaver die ingeschakeld wordt als u uw computer niet gebruikt en zet bij het downloaden van bestanden uw beeldscherm uit.
 4. Denk goed na of u elektrische apparaten altijd ingeschakeld wil hebben, of niet. Sommige elektrische apparaten staan altijd aan, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is.

Geld besparen op het energieverbruik van uw verlichting

Naast tips voor het besparen op elektrische apparaten, kunt u ook tips raadplegen om geld te besparen op het energieverbruik van uw verlichting. De tips die u eenvoudig kan raadplegen om uw verlichting minder energie te laten verbruiken, zijn de volgende:

 1. Verlaat u een ruimte? Zet het licht dan uit. Het onnodig aanlaten van licht kost veel (onnodig) energieverbruik.
 2. Gebruik geen gloeilampen, maar maak gebruik van spaarlampen of LED-lampen. Spaarlampen en LED-lampen verbruiken namelijk minder energie, waardoor de energierekening eenvoudig lager wordt met deze lampen.
 3. Gebruik zo min mogelijk halogeenlampen, want deze verlichting verbruikt veel energie.

Geld besparen op het energieverbruik van warm water

Tot slot kunt u ook nog geld besparen op het warme water dat u gebruikt. De tips die u kunt raadplegen om geld te besparen op het gebruiken van warm water, zijn de volgende:

 1. Laat nooit onnodig een warme kraan lopen. Zet de kraan alleen open als u deze gebruikt en zet de kraan na gebruik direct weer uit.
 2. Was niet af onder een lopende warme kraan, maar bespaar geld door met een teiltje en een sopje af te wassen.
 3. Lekt er een kraan? Repareer deze dan direct om te voorkomen dat er veel water ontsnapt dat u niet gebruikt.
 4. Probeer korter te douchen of neem een douche op de sportschool in plaats van thuis.

Geld besparen door zelf energie op te wekken

De energiebesparing van zowel panelen als boilers is interessant. Zonnepanelen zijn met de huidige energieprijzen in 20 jaar terugverdiend. De aanschaf van zonnepanelen zal financieel steeds interessanter worden aangezien de energieprijzen alleen maar verder zullen gaan stijgen. Met een zonneboiler, die gebruik maakt van zonnecollectoren, bespaart u bijna de helft op uw warmwaterkosten.

Steeds meer particulieren gaan de waarde van duurzame energie zien en willen hierin investeren door bijvoorbeeld zelf energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden in het huishouden, om de energiekosten aanzienlijk te verlagen.