Overstapboete - Alles Over Energie

Overstapboete

contractalarm Terug

Als je overstapt naar een andere energieleverancier terwijl je nog een contract heeft lopen bij je huidige energieleverancier, riskeer je een opzegboete, een overstapboete of een opzegvergoeding.

Een opzegboete, een overstapboete of een opzegvergoeding is een bedrag dat je moet betalen aan je huidige energieleverancier voor het eerder ontbinden van het energiecontract.

Je hoeft niet altijd een overstapboete te betalen als je naar een andere energiemaatschappij wil overstappen, maar bij het ontbinden van een contract met een vaste looptijd kan er wel een overstapboete worden gerekend. Heb je een contract met een onbepaalde looptijd, dan kan er nooit om een overstapboete worden gevraagd.

De maximale hoogte van de overstapboete betreft een bedrag van 125 euro per product voor contracten die nog langer dan 2,5 jaar lopen.

Het maximale bedrag van de overstapboete is vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om consumenten te beschermen tegen torenhoge boetes bij het overstappen en tegelijkertijd energieleveranciers niet te benadelen.