Enkeltarief, normaaltarief en daltarief - Alles Over Energie

Enkeltarief, normaaltarief en daltarief

contractalarm Terug

Bij het afsluiten van een energiecontract, kan je zelf kiezen of je een contract afsluit met enkeltarief of met normaaltarief en daltarief, ook wel dubbeltarief genoemd.

Om je een duidelijk beeld te geven van beide soorten contracten, worden in onderstaande alinea’s de begrippen enkeltarief, normaaltarief en daltarief (dubbeltarief tezamen) uitgelegd.

Energie afnemen met enkeltarief

Enkeltarief betreft één tarief waartegen al uw energieverbruik wordt afgerekend. Heb je een energiecontract met enkeltarief, dan betaal je voor al je energie hetzelfde tarief.

Je betaalt het enkeltarief als je een meter met één telwerk heeft, simpelweg omdat het afnemen van een contract met dubbeltarief met deze meter niet mogelijk is.

Energie afnemen met dubbeltarief

Als je een contract afsluit met dubbeltarief, betaal je een hoog tarief (normaaltarief) of een laag tarief (daltarief) bij het afnemen van energie. Je betaalt dus niet altijd hetzelfde tarief voor energie, maar kan een hoog of laag tarief betalen bij het afnemen van energie.

Welk tarief je moet betalen, is afhankelijk van het moment waarop je de energie afneemt.

Op werkdagen tussen 07:00 uur en 21:00 uur of 23:00 uur (eindtijd is afhankelijk per regio) betaal je het normaaltarief (het hoge tarief), terwijl je ’s nachts, in het weekend en op feestdagen het lagere tarief (daltarief) betaalt. Je kan alleen een contract met dubbeltarief afsluiten als je meter ten minste twee actieve telwerken heeft.