Colportagewet - Alles Over Energie

Colportagewet

contractalarm Terug

Wellicht heb je het wel eens meegemaakt: er komen verkopers van energieleveranciers aan de deur om je een interessant aanbod te doen en over te laten stappen op de nieuwe energieleverancier.

Als je een contract afsluit met een energieleverancier door op dit aanbod aan de deur in te gaan of door een besloten verkoopdemonstratie te ontvangen, geldt altijd de Colportagewet.

Deze wet beschermt jou als consument tegen eventuele druk bij het afsluiten van een energiecontract aan de deur of bij een besloten verkoopdemonstratie. Hoe deze bescherming er precies uit ziet, lees je in onderstaande alinea.

Bescherming met de Colportagewet

Als er iets verkocht wordt voor een bedrag dat boven de 34 euro ligt, moet er altijd een koopakte opgemaakt worden. Beide partijen moeten deze koopakte ondertekenen en beide partijen krijgen vervolgens een kopie van de akte.

Op de koopakte moet onder andere staan dat de verkoper de mogelijkheid heeft om de overeenkomst ongedaan te maken. Wil je de koop inderdaad ontbinden, dan moet je dit via een aangetekende brief aan de verkoper doen. Wel moet je dit binnen acht dagen doen nadat de koper de koop heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Ben je op tijd, dan wordt de overeenkomst ontbonden en hoef je niets te betalen of af te nemen.